| Driving Institute

Συμβουλές οδήγησης για νέους οδηγούς.

Βάση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι νέοι οδηγοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα σοβαρό ατύχημα, λόγω απειρίας. Συνεπώς, τώρα που πήρατε το δίπλωμά σας και για να αποφύγετε τα ατυχήματα, σας δίνουμε μερικές καλές συμβουλές να σας συντροφεύουν κατά την οδήγηση. Με συνεχή πρακτική εξάσκηση, σε συνδυασμός με την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των παρακάτω συμβουλών, θα μπορέσετε να μειώσετε σημαντικά τους κίνδυνους ενός ενδεχόμενου ατυχήματος.

Προσήλωση: Είναι σημαντικό να είσαστε πάντα σε εγρήγορση σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Οι στιγμιαίες και σωστές αντιδράσεις σας, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, θα μπορούσαν να σας γλιτώσουν από ένα σοβαρό ατύχημα.

Εξέταση του δρόμου: Αποδεδειγμένα, πολλά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή οι νέοι οδηγοί εστιάζουν μόνο στο προπορευόμενο όχημα. Πάντα να εξετάζετε προσεκτικά μπροστά και γύρω από το όχημά σας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε σύγκρουση.

Ουδέτερες ζώνες: Για να ακινητοποιηθεί ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, μπορεί να χρειαστούν έως και 15 μέτρα (περίπου). Ειδικότερα δε, ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται, αν τα ελαστικά του οχήματος είναι φθαρμένα, ή ο δρόμος είναι ολισθηρός. Κρατήστε αρκετό χώρο ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο όχημα και αυξήστε αναλογικά αυτόν τον χώρο όταν οδηγείτε με υψηλότερες ταχύτητες.

Οδήγηση σε αντίξοες συνθήκες: Η βροχή, ο άνεμος, η αντηλιά, το χαλίκι, τα λάδια άλλων αυτοκινήτων και η νυχτερινή οδήγηση επιφυλάσσουν πολλές απρόβλεπτες και πολλές φορές, δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό να επιβραδύνετε, να οδηγείτε με προσήλωση, να παρατηρείτε να ερμηνεύετε και να ακολουθείτε πάντα την οριζόντια και κάθετη σήμανση των οδών.

Τυφλά σημεία: Αν δεν είστε ήδη κάτοχος οχήματος προηγμένης τεχνολογίας, τότε για να αποφύγετε τα τυφλά σημεία όταν αλλάζετε λωρίδες, πρέπει να ελέγχετε πάντα πάνω από τον ώμο σας. Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε την εξάλειψη των τυφλών σημείων, φροντίζοντας οι καθρέπτες σας να είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε όλο το πλάτος των λωρίδων δίπλα σας.

Οδήγηση όταν είστε κουρασμένος, σε κατάσταση μέθης, υπό την επήρεια ναρκωτικών ή όταν σας αποσπάται η προσοχή: Ένα ποτό, κάποια φάρμακα, μια ζαλάδα, η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή ακόμα και κάποιες σκέψεις ή συγκινησιακές καταστάσεις που έχουν προηγηθεί της οδήγησης σας, μπορούν να μειώσουν την προσοχή σας και να επιβραδύνουν τα αντανακλαστικά σας. Φροντίστε πάντα να είσαστε νηφάλιοι, προσεκτικοί, ήρεμοι και προσηλωμένοι στον δρόμο όταν οδηγείτε, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Προγραμματίστε τη διαδρομή σας: Αν είστε σε σύγχυση σχετικά με το πού θέλετε να πάτε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποπέσετε σε οδηγικά λάθη. Αν βρίσκεστε σε άγνωστο περιβάλλον και δεν είστε σίγουροι ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσετε, επιβραδύνετε το όχημά σας, ή σταματήστε στα δεξιά του δρόμου, ώστε να μπορέσετε να σκεφτείτε με καθαρό μυαλό, ή να ελέγξετε έναν χάρτη, έτσι ώστε να βρείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε και να οδηγήσετε με μεγαλύτερη σιγουριά.

Νυχτερινή οδήγηση: Η έλλειψη ορατότητας κάνει τη νυχτερινή οδήγηση επικίνδυνη. Ανάβετε πάντα τα μεσαία φώτα του αυτοκινήτου (διασταύρωσης), πριν τη δύση του ηλίου. Επιβραδύνετε πάντα αν δεν βλέπετε καλά, εάν βρέχει, αν έχει ομίχλη ή πυκνή χιονόπτωση. Επίσης, προσπαθήστε να μετατοπίζετε το βλέμμα σας λίγο πιο μακριά από τους προβολείς των αυτοκινήτων που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα ή προς τη δεξιά πλευρά του δρόμο που κινείστε και να προσαρμόσετε τον καθρέφτη σας, ώστε να μειώνεται η ενόχληση από τη αντανάκλαση των φώτων των οχημάτων που σας ακολουθούν.

Επαρχιακοί δρόμοι: Οι επαρχιακοί δρόμοι μπορεί να είναι στενοί, με πολλές στροφές, κακοφτιαγμένοι και γεμάτοι εκπλήξεις - όπως τα ζώα, τα μεγάλα φορτηγά και οι τρύπες. Συμμορφωθείτε με τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και χαμηλώστε την ταχύτητα του οχήματος. Να αποφεύγετε τις άκρες των δρόμων και να είσαστε έτοιμοι να επιβραδύνετε ή ακόμα και να ακινητοποιήσετε το όχημα σας στην άκρη για τη διευκόλυνση των διερχόμενων οχημάτων. Πάντα να παραμένετε σε εγρήγορση, ακόμα και αν ο δρόμος φαίνεται ήσυχος.

Ζώνες ασφαλείας: Οι ζώνες ασφαλείας θα περιορίσουν την επαφή σας με το εσωτερικό του αυτοκινήτου κατά την πρόσκρουση και θα σας προστατεύσουν από τραυματισμούς του αυχένα. Χωρίς ζώνη ασφαλείας και αερόσακο, σε μια ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση, ακόμα και αν η ταχύτητά σας δεν ξεπερνάει τα 29 χλμ/ώρα, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή σας. Τέλος, καλό θα είναι να γνωρίζετε πώς σε περίπτωση σύγκρουσης του οχήματος, αν δεν κάνετε χρήση της ζώνη ασφαλείας, και ανοίξει ο αερόσακος, θα σας τραυματίσει.

Σας ευχόμαστε να είσαστε πάντα καλοτάξιδοι.

Κάνετε την εγγραφή σας online και χωρίς ταλαιπωρία θα εξυπηρετηθείτε άμεσα!