| Driving Institute

Η Κυκλοφοριακή Αγωγή στα σχολεία

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χιλιάδες πεζοί και οδηγοί, κάθε χρόνο, τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα. Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Δυστυχώς, κατά τη περίοδο 2011-2020, περισσότερα από 6.000 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council – ETSC) στη τελευταία του έκθεση αναφέρει, ότι καθημερινά, περισσότερα από 18 παιδιά τραυματίζονται σοβαρά, ενώ ένα χάνει τελικά τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα.

Έτσι, στο πλαίσιο της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, το ETSC, ζητά επικαιροποίηση της δράσης, όπως και τη θέτηση συγκεκριμένων στόχων, για την προστασία των παιδιών. Ωστόσο, καθώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η οδική ασφάλεια έχει αναδειχθεί ως ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Από το 1999 και μετά, παρατηρείται μία σταθερή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε όλη την επικράτεια.

Είναι ευρέως γνωστό, πως η παιδεία, και δη η κυκλοφοριακή παιδεία, είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων. Και αυτή ξεκινάει, ως επί τω πλείστο, από το σπίτι, καθώς οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.

Τα παιδιά, ως γνωστόν, από μικρή ηλικία, μιμούνται τους μεγαλύτερους και τους αντιγράφουν. Συνεπώς, για να μπουν γερές βάσεις, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι σωστά εκπαιδευμένοι, να ενημερώνονται διαρκώς και να γνωρίζουν για την Κυκλοφοριακή Αγωγή, έτσι ώστε να συμβάλουν και εκείνοι από το σπίτι, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις στα παιδιά, αποφεύγοντας παράλληλα να δίνουν αρνητικά παραδείγματα.

Και στη συνέχεια είναι το σχολείο.

Μία από τις λύσεις που εδώ και χρόνια προωθείται από τους εκπαιδευτές οδήγησης είναι η εισαγωγή του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Η ενσωμάτωση της Κυκλοφοριακής Αγωγής ως μάθημα στα σχολεία είναι ένα βασικό βήμα που πρέπει να γίνει, για να προαχθεί η ασφαλής οδική συμπεριφορά. Οι τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο πόνημα που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την πλευρά των εκπαιδευτών οδήγησης, φαίνεται πως αρχίζει να ευδοκιμεί. Ήδη σε αρκετά σχολεία, το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής υπάρχει στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης διδασκαλίας, μέσα από προτζεκτ και όχι με την κλασική μορφή μαθήματος. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας, να κατανοήσουν τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν ως ποδηλάτες, ως πεζοί κι ως επιβάτες, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν ως προς τον τρόπο κυκλοφοριακής και οδικής συμπεριφοράς, που θα πρέπει να επιδεικνύουν απέναντι σε ανθρώπους με αναπηρίες και σε εμποδιζόμενα άτομα. Η καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας είναι υψίστης προτεραιότητας στην προσπάθεια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης και συμπεριφοράς διαμορφώνεται, πρωτίστως, από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση, καθώς ο απώτερος σκοπός πρέπει να είναι όχι μόνο η μείωση των ατυχημάτων, αλλά και η απόκτηση κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς των παιδιών και ενηλίκων.

Συνεπώς, θα πρέπει να ενταθούν οι συντονισμένες προσπάθειες, καθώς η οδική ασφάλεια των μικρών παιδιών είναι ένα από τα πιο σύνθετα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και ειδικότερα η Ελλάδα. Μία από αυτές τις προσπάθειες, είναι η εισαγωγή στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων, όχι μόνο μέσα από τα καινοτόμα εργαστήρια δεξιοτήτων, αλλά και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό υλικό το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και των μαθητριών. Έτσι όλοι οι μαθητές θα αποκτήσουν από μικρή ηλικία τη σωστή γνώση των κανόνων κυκλοφορίας για πεζούς και οδηγούς. Επιπλέον, να γίνεται διδασκαλία από εκπαιδευτές-  παιδαγωγούς κυκλοφορίας, καθώς είναι οι πλέον ειδικοί στην εκπαίδευση του συγκεκριμένου μαθήματος.

Να διδαχτούν τα παιδιά σας, τα παιδιά μας πώς να μάθουν να σέβονται και να τηρούν τον ΚΟΚ, πώς να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν τους συνανθρώπους τους που εκείνη την ώρα κάνουν χρήση του ιδίου δρόμου, του ιδίου πεζοδρομίου, πώς να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν τη ζωή!

Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι μαζί και ας προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον τόσο πολύτιμο σκοπό. Και μια σταγόνα αίμα να σωθεί, θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή έπιασε τόπο αφού η ασφάλεια των παιδιών προηγείται!

Με λίγα λόγια να γίνουν σωστοί και προσεκτικοί πεζοί σήμερα, σωστοί και προσεκτικοί οδηγοί αύριο.

Για να δούμε όλοι τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να μεγαλώνουν!

Με πληροφορίες από:

Κάνετε την εγγραφή σας online και χωρίς ταλαιπωρία θα εξυπηρετηθείτε άμεσα!